dinsdag 2 november 2010

Proefballonnetje 1 - genealogen koppelen aan studenten communicatie

Oh, ja, die had ik ook nog beloofd: proefballonnetjes.
Hier is er één.
Eerst het touwtje.... Een Groninger familie heeft me gevraagd een boek te schrijven over het leven van hun grootvader. Ze hebben een schat aan informatie. De man heeft een avontuurlijk, woest leven geleid waarin hij niet zelden de grenzen van het toelaatbare opzocht. Het zou een prachtig verhaal kunnen worden.
Nu het ballonnetje.... Bij Tresoar zitten heel veel genealogen op zaal trouw de draden van hun familiegeschiedenis te ontrafelen. Veel van hen verzamelen vooral. Daarbij komen ze vast prachtige verhalen over bijzondere gebeurtenissen of mensenlevens tegen. In de bezoekerskantine worden regelmatig spannende vondsten en verhalen uitgewisseld. Zouden sommige van die genealogen het niet jammer vinden dat hun verhalen niet meer blijven dan gegevens in een map? Zouden ze niet willen dat die verhalen verteld worden?
Maar.... Buiten de muren van Tresoar lopen studenten communicatie en journalistiek rond. Zou het niet mooi zijn om die aan elkaar te koppelen? Zouden er binnen die opleidingen geen opdrachten of stages zijn waarin studenten journalistieke teksten moeten schrijven? Die dan bijvoorbeeld op een pagina op de site van Tresoar kunnen komen? Of op papier, in een klein boekje?
Wie wil hier over meedenken?

foto: Library of Congress

4 opmerkingen:

  1. Hartstikke leuk idee! Om het te organiseren vergt nog wel wat denkwerk, maar hier zouden we echt eens voor moeten gaan zitten. Het lijkt me leuk om daar over mee te 'harsensskraabjen'.
    Vorig jaar hebben ze in Tilburg een wiki gemaakt met verhalen over de 338 personen die in 1809 in Tilburg geboren zijn. Dat was ook eens een heel andere manier om met genealogisch materiaal om te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Andrys, dank voor je reactie. Binnenkort eens 'live' verder praten hierover?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel mooi idee, dat misschien ook aan de genealogische clubs voorgelegd zou kunnen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha otto, ook meedenken? Dan zijn we al bijna een clubje :-)

    BeantwoordenVerwijderen