donderdag 10 maart 2011

p.s. Mobiel Internet: Streetmuseum



A propos Ding 16 (mobiel internet): een tijdje geleden vond ik op het blog Erfgoed 2.0 een mooie app voor de i-Phone: Streetmuseum. Een project van het Museum of London, uitgevoerd door het bureau Brothers and Sisters.
Op zo'n 200 locaties in de stad kun je het gebruiken: je richt je camera op een punt in de straat en met behulp van de (gratis te downloaden!) app wordt er een historische foto van dezelfde plek overheen geprojecteerd.

Het idee op zichzelf is niet nieuw. In 2000 organiseerde het Stadsarchief van Amsterdam de tentoonstelling 'Jacob Olie, fotograaf van 19e eeuws Amsterdam'. Ik herinner me dat er toen in de stad, op plaatsen waar Jacob Olie een foto maakte, grote borden stonden met daarop de bewuste foto. Zo kon je ter plekke de oude foto vergelijken met de werkelijkheid van 2000. Analoge 'augmented reality', zeg maar.

Wat het Streetmuseum vooral bijzonder maakt, is het idee dat het allemaal zomaar en tegelijk op je telefoon kan: de werkelijkheid bekijken door de lens van je digitale camera en er ter plekke een historisch beeld overheen projecteren. Man, dat willen we in Leeuwarden toch ook! Al was het maar omdat, als je het filmpje tenminste mag geloven, het bezoek aan het museum na het lanceren van de app verdrievoudigd is.

Kijk, en dát is nou precies waarom ik deze app zo interessant vindt. Het Streetmuseum is een middel om je collectie / erfgoed / geschiedenis met behulp van nieuwe media op een simpele en toegankelijke manier onder de aandacht te brengen van de generatie Web 2.0. Maar ook een voorbeeld van wat goed en origineel gebruik van nieuwe media een erfgoedinstelling op kan leveren.

Of maak ik een denkfout? Zijn het niet zozeer de nieuwe media als wel de vergelijking oud/nieuw die mensen nieuwsgierig maakt naar de bron? Om daar achter te komen, zou het interessant zijn om te weten of de analoge variant van dit idee het Gemeentearchief destijds ook zoveel meer bezoekers opgeleverd heeft. Iemand een idee? Iemand kennissen bij het Gemeentearchief in Amsterdam?

Feit is dat je met deze app de generatie i-Phone bereikt. Voor de Nokia-adepten heeft het museum trouwens ook een gratis app: de Soundtrack of London. Goed bezig, daar in London.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten