woensdag 10 september 2014

Minecraft en Insel Hombroich


Minecraft is één van S' favoriete computerspelletjes. Het is bedacht door de Zweed Markus Persson die er tegenwoordig, als ik Wikipedia mag geloven, € 250.000 per dag aan verdient. Maar dat terzijde. Voor wie het niet kent: Minecraft is een soort digitale LEGO. Met behulp van een onuitputtelijke hoeveelheid blokjes kun je landschappen inrichten met bouwsels, watervallen, dieren en nog veel meer.

De beginnende Minecrafter bouwt meestal eerst een simpel huis met een dak of een verdedigbare toren (je weet tenslotte maar nooit wat er allemaal langs komt aan ongedierte). Zo ook S. Maar toen ze eenmaal doorhad hoe je huizen kon bouwen, ontpopte ze zich al snel tot een nogal onorthodoxe architect. Zo zag ik, toen ik onlangs over haar schouder meekeek, een werkelijk gigantisch wit konijn in het landschap staan.
"Is dat kunst?" vroeg ik. "Nee, een huis in de vorm van een konijn", antwoordde ze. "Wil je even binnen kijken?"  

Binnen kijken? Virtueel rondlopen door je eigen gebouwde en zelf ingerichte huis? Dat klonk mij, een kind van de LEGO generatie, tamelijk hip in de oren.

Al rondlopend door de wondere wereld van Minecraft vroeg ik me af waar me dit toch aan deed denken. Een afwisselend landschap met bomen en waterpartijen.... wonderlijk geometrische gebouwen... Opeens wist ik het: Museum Insel Hombroich. In Duitsland.

Wat de jongens van Minecraft sinds een paar jaar digitaal doen, deden ze op Insel Homboich in de jaren '80 van de vorige eeuw ook al. Maar dan analoog. Dat zit zo. 

In 1982 kocht de makelaar Karl-Heinrich Müller (1936-2007) een stuk land aan de oever van het riviertje de Erft met de bedoeling op het terrein een openluchtmuseum te scheppen voor zijn indrukwekkende collectie kunst (denk: Rembrandt, Calder, Schwitters, Arp, Cézanne, Matisse, Chinese oudheid... dat soort werk). Müller wilde meer dan een grasveld met een oprijlaan en een kunstschuur. Zijn droom was een om een landschapspark te scheppen waar bezoekers konden genieten van natuur, vrijstaande beelden en mooi vorm gegeven gebouwen vol prachtige kunst. Met het oog op dat laatste werd de kunstenaar Erwin Heerich (1922-2004) uitgenodigd om een serie gebouwen te ontwerpen voor het museum.
Daar werden er uiteindelijk in de jaren '80 en '90 ruim tien van gebouwd.


Een paar van de gebouwen die Heerich ontwierp voor Insel Hombroich, staan bekend als 'begehbare Skulpturen'. Oftewel: beeldhouwwerken waar je in rond kunt lopen. Want ook Heerich was een man met een missie. Zijn ideaal was om de grenzen tussen architectuur en beeldhouwkunst op te heffen. Daarin is hij geslaagd. Want zijn 'begehbare Skulpturen' zijn zowel functioneel kunstwerken als een kunstige gebouwen. 

Het werk op de foto hiernaast, getiteld 'Turm' (toren) is zo'n 'begehbare Skulptur'. Het staat op Insel Hombroich. De strakke, bijna streng geometrische vormen van de Turm zijn  kenmerkend voor de stijl van Heerich.

Landschappelijk park... bijzondere bouwsels waar je ook echt in kunt.... geometrische vormen... Zeg nou zelf. Insel Hombroich is gewoon de analoge voorloper van Minecraft! 

 


Ik zie 't helemaal voor me. Hoe een stelletje Zweedse toeristen over Insel Homboich struint:

"Ja man, die gast heeft dus gewoon een stuk land gekocht, beetje vijvers aangelegd, beetje bomen geplant..."
"Cool".
"Dat zeg ik. En die andere gast heeft daar dus van die vet coole blokjes-gebouwen op gezet. Waar je ook echt in kan".

"Awesome".
"Zeg...Ik zie opeens een game voor me, weet je? Beetje zo'n landschap inrichten. Met van die blokjes".
"Cool".

"Ja man. Maar dan moet er wel een beetje actie in zo'n game, weet je".
"Zombies?"

"Zombies. Ja. Vet man. En dan noemen we dat bouwen de 'creative mode' en dat met die zombies de 'survival mode'".
"Awesome".

Aannemelijke theorie, toch? Zeg nou zelf.


afbeeldingen:
  1. minecraft. Bron afbeelding: http://www.wallm.com/images/2012/12/minecraft-games-video-images-632782.jpg (geraadpleegd 21 juni 2014)
  2. minecraft, konijnenhuis met wortelschuur, gebouwd door S. Foto van de auteur.
  3. Erwin Heerich, Turm, Museumsinsel Hombroich. Bron afbeelding: wikipedia: https://de.wikipedia.org/wiki/Erwin_Heerich#mediaviewer/Datei:Heerich_Turm_Hombroich_2006.jpg (geraadpleegd 10 september 2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten